

Het seminarie is beperkt tot twee basisaspecten van het sportrecht. Die wel de rechtspracticus moeten in staat stellen om de fundamenten van het sportrecht te benaderen. Met andere woorden : om door de bomen steeds het bos te blijven zien.
1. Algemene inleiding tot sport en recht toegepast op sport
2. Geschillenbeslechting.
77€ met kmo portefeuille DV.O214984
(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
Sportrecht is een bijzonder boeiende tak van het recht.
Niet alleen vanwege het onderwerp zelf – wie zich met sportrecht bezighoudt, houdt zich immers ook indirect met de sport zelf bezig
Maar vooral vanwege het juridische aspect. Het sportrecht brengt ons namelijk tot aan de grenzen van het recht.
Het is niet alleen een omvangrijke materie die tal van rechtsgebieden bestrijkt, zoals tuchtrecht, contractenrecht, arbeidsrecht, intellectuele rechten, aansprakelijkheid en Europees recht….
Het is ook een complexe materie, vooral door de wisselwerking tussen nationale wetgeving en de regels van sportbonden. Deze moeten op elkaar afgestemd worden, wat in de praktijk vaak tot problemen leidt.
Het gevolg is dat het sportrecht ook voortdurend actuele materie is. Sportfederaties proberen de nationale regelgeving zo veel mogelijk buiten hun exclusieve bevoegdheid te houden, terwijl nationale en Europese wetgevers en rechtbanken steeds vaker ingrijpen in de sportregels. Zie belangrijke zaken zoals Walrave-Koch, Bosman, Mutu-Pechstein, en recentelijk de Super League, Diarra, en nu de zaak Seraing.
Het is dan ook onmogelijk om alle aspecten van het sportrecht in dit seminarie van twee uur te behandelen.
HET SEMINARIE :
Het seminarie is dan ook beperkt tot twee basisaspecten van het sportrecht. Die wel de rechtspracticus moeten in staat stellen om de fundamenten van het sportrecht te benaderen. Met andere woorden: om door de bomen steeds het bos te blijven zien.
1. Algemene inleiding tot sport en recht toegepast op sport
2. Geschillenbeslechting.
De ervaring heeft geleerd dat advocaten al te vaak tuchtrecht benaderen vanuit het strafrecht. Hoewel beide een andere finaliteit nastreven en dan ook een andere aanpak vereisen. Dit is het voorwerp van deel 2.
Het finale doel is dat deze twee onderwerpen de rechtspracticus in staat stellen om enerzijds altijd een vaste invalshoek te hebben bij het benaderen van een sportgeschil en anderzijds om altijd te kunnen beschikken over een uitgangspunt waarop kan teruggevallen worden bij elk sportgeschil
In feite gaat het om Master Class Les 1. Afhankelijk van de belangstelling kunnen later andere topics worden aangeboden
André Deruyver is advocaat aan de balie Oudenaarde sedert januari 1989 en erkend psycholoog.